Tuesday, July 3, 2012

Lunch together with ex-STC



Weeee….
Plan yg sangat last minute.
Tapi akhirnye menjadi.
Lokasi @ Restoran Insaf.

Lama gilers tak jumpa kak bidah & kak niza ni.
Last jumpa 2 tahun lepas kot.
Haha…
Tapi sume pun menten jer..
Aku je yg berubah dari segi saiz.. *bukan bertambah kecik, tapi sebaliknya*

Kak Bidah & Kak Niza

Aku pegi ngan MP.
MP pun kenal la kakak2 ni.
Asben2 dorang pun mmg geng la.
Kira mmg sekepala la, boley masuk la.
So, jom la togeder2.

Kak bidah nak pindah ofis dah.
Tu yang kita catchup cecepat tu.
Kang kalo dah pindah ke Bangsar tu, tak tau la bila bole jumpa lg kan.
So, adalah afdal kalo kita jumpa sblm kak bidah pindah.
Tak gitu??

Kak niza masih di Maju Junction.
Setia di sittew.
Ni baru balik dari Gold Coast yu.
Kompeni bwk gi jenjalan.
Best performance katanya kan.. kao adoo??
Nan hadoooo….

Ekceli, kakak2 ni adalah geng2 aku masa kat legal firm STC dulu.
Ye, saya dulu adalah conveyancing clerk.
Kak bidah tu kita tok guru aku la.
Mmg expert + otai segala.
Tapi, alhmadulillah sgt bila dapat kerja kat tmpt skang.
Sbb keluar terus dari bidang keloyeran yg memeningkan kapla ittew.
Me looiikkeee..

Tak tahan aku keje legal firm nih.
Gile ko, cuti2 pun nk pikir masalah org.
Cukai sape tak bayar lagi, deadline bile, kang lmbt kena byr penalty..
Kosser la aii..
Nak kejar deadline, call land office.. *tau jela kan, land ofis tu ko tepon tahun ni, tahun depan pun x tentu dorang jwb phone*

Tak tahan tak tahan pun ada la 6-7 tahun kot aku keje legal firm.
Tapi bila benti keje, carik keje balik pun mesti ke legal firm.
Ehmm.. saje carik penyahkits khenns.
Ntah la, sbb dah rasanya pengalaman kat arah tu, maka menjerumuskan diri je la.

Kakak2 ni geng kat legal firm yg terakhir aku join la.
Sampai skang dorang masih bertahan di legal firm.
Tapi bukan lah kat STC lagi.. now masing2 dah bertempiaran.
Membawa haluan sendiri.
Tu yang sorang kat jln tar, sorang kat maju junction.
Gitu la alkisahnye…

So bila dah berjumpa ni, bestttt sgt.
Mengimbau kembali nostalgia di zaman muda2 dulu.
Boss kerah soh keje wiken la, boss keje nye asik tgk kamera la..
Haha.. gilo.
Mmg gilo pun boss kitorang taim tu.
Tah pahape ntah.

Ada ke patut, dah la soh kitorang datang wiken.
Sbb ofis pindah dari Darul Takaful (dulu Sime Bank Building) ke PJ.
Fine, kata pekerja2 yg menurut perintah kan.
So, berpusu2 la memasing.
Angkat kotak la segala.
Dah la ofis baru tu xde lif.
Naik tangga ko, smpai tingkat 3.
Sengal.

Tau upahnye apa….??
Nasik bungkus lauk ayam @ ikan goreng sorang sebungkus.
ATAU ye.. bukan DAN
Air, sila minum air kosong sahaja.
Pohdachet!!

Pehtu, sibuk nak pasang kamera.
Kat reception 1, working area adalah dlm 4-5 camera.
Gilos.
Takut sangat staff dia sume tu curik tulang.
Bengong.
Tu yang bila dia masuk opis je, terus dok bersandar kt kosi, tgk rakaman camera tu.
Boleyy ???
Bunguks !!

Aku bukan la apa, mmg la takde curik tulang apa pun.. *erkk ye ke*
Tapi bila dah ada camera tu, sgt la membataskan pergerakan.
Ko tau la kan, kalo dh namanya legal firm tu, kebanyakan staff nye adalah pompuan.
Pastu file adalah super banyak.
Kekdah penyimpanan file tu plak, selagi ada ruang kat atas2 tu, selagi boley celah2, mmg la akan di selit2kan je.
Bila dah takde staff lelaki *kecuali despatch*, maka pada sape lah yg nk diharapkan utk mencari file2 yang tinggi melangit ittew ?
Tak ke kami2 yang pompuan ni..
So, harus la ada adegan memanjat, menonggeng2 nk mengambik file tu kankan kan kan.
Lagi 1, kalo nk betulkan spende ke, nk korek2 idong ke.. sangat la tidak menyelesakan, hokkay.
Terseksa rasanya jiwa & raga kami sepanjang bekerja di sana.

Boss pun poyo, dia akan panggil staff yg lmbt masuk ofis (sbb tgk kamera kan).
Tya la nape lmbt, etc.
Bg warning la kot.
Mcm bagus.

Ye, aku tau tu kompeni dia, sukati dia la nk wat undang2 dia.
Kalo tak suka check-out je la.
Sbb tu la aku blah.
Sanggup dok rumah 3 bln tak keje.
Taim tu aku adalah suri rumah sepenuh masa.
Me loiike..
Now dah berkubor kot legal firm tu..
Alhamdulillah.. *siyes, mmg itu la yg aku maksudkan. erkk…*
Sbb boss tu adalah belagak nak mampussss!!!

Kalo nak citer mmg byk la kisah2 zaman silam tu.
Tu belum cite lg pasal kakak gemok kat opis tu dulu.
Dia ni gemokkk gilers tapi bofren kurus.

Ada 1 hari tu dorang eksiden.
Nek moto hokkay *cer bayangkan, mau x terjongket moto tu*.
Ni mengikut penceritaan dia la..
Taim tu dorang nk pi keje.
Bofren amik kat rumah.
Skali tah cemana ada kete sondol dari belakang kot.
So, bofren dia brek la sbb nk mengelak kete depan.
Tapi apakan daya, brek tak bape nk makan la kan.
End up, bila jatuh dia tgk bofren kat dlm bakul moto.
Hahahha…. Kitorang pya la gelak sakan.

Me:    Cemana bofren akak bole masuk dlm bakul tu kak?
Her:   Ye la.. sbb masa brek tu kan, akak terkedepan la.
Me:    Laaaaa…. HAHAHAHA..
Her:   Kesian dia, tersepit.. langsung masuk kat bakul moto tu.

Bila dengar cite dia, mau tak gelak sampai fengsan.
Lawak giler siot.
Meh aku bg bayangan.
Kakak tu saiz dia ada la mcm Syanie kot.
Bofren dia mcm Bell, tapi kurusss lagi.
Tinggi & kecik ala2 cenggitu la.
Haaa… cemana la tak masuk bakol khens…

Best la bila tingat2 balik kisah2 silam tu.

Tadi pun ada la borak pasal kwn2 lama.
Since dorang masih dlm area ke’legal’an, so adalah contact2 ngan kwn2 lama.
Aku mmg la dh lost contact terus….
Dah mmg kawan kamceng aku kakak 2 org ni jer..

Lama dah kitorang berkawan.
Aku ingat lagi, masa kak niza join STC tu, dia baru habis pantang anak ke-2.
Now Dania tu dah darjah 4.
Kejap je rasanya masa berlalu..

Kak bidah pun sama.
Tapi aku kenal kak bidah lagi lama skit la dari kak niza.
Sbb aku join STC tu sebelum kak niza join.
Taim tu kak bidah dok Danau Desa.
Now dah terpelanting ke Seri Kembangan.
Ye la, katanya nk berkembang kan..
Hahaha…
Skali, hari2 nangis dlm kete sbb jauh.
Kuar opis kul 6, smpai rumah kul 8.
Boleyy???
Sila la siapkan tisu berkotak2 ye kak.. :))

Bila sesekali jumpa, byk la benda yg nak diborakkan...

Memula plan nk makan kat food court Semua House tu je.
Tapi biasa la, kat situ kan konfem la bersesak2.
Lunch taim plak tu.
Pastu dgn bising lagi..
So, better change place.
Tu yang terus ke Insaf tu.

Sudahnye, mmg membuatkan aku insaf setelah membayar harga makanan td.
Mmg aku sedia maklum, harga kat situ adalah bit pricey.
Tapi ada 1 item yg aku oder, yg membuatkan rasa cam nk tercekik kot.
Mmg tak dapat diterima dek akal ku la.
Tu pun lepas balik opis aku baru tgk bil.
Bukan berkira, tapi rasa cam tak berbaloi.
Makan mahal, tapi kalo puehati, aku tak kisah.
Its ok sekali sekala melayan tekak, kan.
Self reward kata org.. :))

Ehmm.. cakap byk pun tara guna.
Tgk la sendiri.

Hamagad!!! RM18 utk sepiring telor ikan.. mampu??

Amacam ??
Ada beran ??
Takde pic yg jelas yg memboley kan aku membuat perbandingan pinggan.
Sbb aku tak tau la pulak harga nya menikam dada.
Tapi singat aku mmg piring yg digunakan tu adalah sama saiz je ngan piring acar tu.
Tak pun besar sikitttt jer dari piring acar tu.
Pastu xde la special sgt pun.
Kecik2 je telor nye pun.
Pastu byk serdak.. hurmm..
Kesimpulannya, mmg aku insaf la.. tak kan la berhabisan duit kat sittew lagi.
Byk lg tempat lain kot.


Apa2 pun, harap2 pertemuan hari ni akan membuahkan pertemuan2 yg selanjutnya.
Hehe…
Best kan..
Tanak la 2 tahun sekali baru jumpa eh… *geleng kapla lelaju*

Seb baik ada MP, bole tlg amikkan gambar... :))




2 comments:

  1. perghh...insaf nk makan situ lagi.

    ReplyDelete
  2. Ye.. sama2 la kita menginsafi diri.. :))

    ReplyDelete