Semangkok Soto & Secawan Teh ‘O
Yummyy..licious !
Sarapan di suatu pagi sabtu.
Lama dah ni..
Cuma tu la, kekangan masa menghalang aku utk menghapdet.
Ekekeke… kekangan masa lahhh sangat !
Wateva.
Jom.. wat julung2 kalinya aku nk share resepi.
Kalo rajin, salin.. kalo maleh, print je la..
Utk nasi impit :
Beberapa bungkus nasi impit ready made.
Ko rebus je la.. 2 jam gitu.
Ikut je arahan kat peket dia tu.
Kalo nk makan pagi wat sarap, seeloknya rebus malam.
So, semalaman bg dia rest.
Pagi dia dh sejuk, senang nk potong.
Ada paham ??
Utk kuah soto :
Rebuskan beberapa part ayam.
Air biar lebih takpe.
Lepas ayam dh masak, angkat ayam tu & toskan.
Air rebusan tu biarkan diatas api, then masukkan perencah
soto.
Masak beberapa minit, then bole tutup api.
Apa bahan rempahnya ??
Aku pakai je rempah yg dh siap.
Hahaha… dasar pemalas.
Excuse me, bukan malas ok, tapi nk jimat masa.
Lgpun aku suka membantu perniagaan org2 kita ni.
Produk muslim lagi.
Me loiike !
Ok, komdian, ayam tu bole la disiat2 kecil2.
Tulang2 ayam tu jgn dibuang ye, masukkan balik dlm periuk
kuah tu.
Pastu sambil2 ko tggu ayam tu empuk masa rebus tu td,
bole la goreng kacang & tauhu.
Tauhu tu komdian dihiris nipis.
Nak potong dadu pun bole, tapi nnti bagak sgt la, x
cantik atas pinggan nnti.
Pastu celur sawi yg dh dipotong2 & tauge.
Bole jugak racik2 kan cili merah.
Untuk cili kicap :
Hahhh.. bahan ni adalah sangat penting.
Kalo xde cili kicap ni, mmg x complete la soto aku tu.
Yang first time dengar, meh la try buat.
Memey sedak !! Make bertamboh2.
Caranya :
Tumbuk lumat beberapa tangkai cili padi kampung bersama seulas
2 bawang putih.
Masukkan dlm mangkok.
Pastu curahkan kicap lemak manis – byk pun xpe, sampai
dia jd mcm berkuah.
Then masukkan serbuk perasa sikit.
Kacau2 rata… taraaaaaaaa… dah siap !
Now, bole pi amik mangkok.
Masukkan beberapa potong nasi impit dlm magkok tu.
Pastu, letak tauhu, sawi, tauge, kacang & ayam yg dh disiat2
td.
Curahkan kuah soto & letakkan 2-3 camca cili kicap
tu.
Amik sudu garfu.
Tuang air teh o ke dlm cawan.
Tadah tangan, baca doa.
No comments:
Post a Comment